Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Τεν Τεν


Χάρτινος ήρωας που «γεννήθηκε» στις 10 Ιανουαρίου 1929 από το πενάκι του βέλγου κομίστα Ζορζ Ρεμί (1907-1983), γνωστότερου ως Ερζέ. Οι πρώτες του ιστορίες δημοσιεύτηκαν στο νεανικό ένθετο της εφημερίδας των Βρυξελλών «20ος αιώνας».
Ο Τεν Tέν (Tintin) είναι ο ξανθομάλλης νεαρός με το χαρακτηριστικό τσουλούφι, που δουλεύει ως ρεπόρτερ και μπλέκεται σε απίθανες περιπέτειες μυστηρίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μαζί με τον πιστό του σκύλο Μιλού, ένα λευκότριχο φοξ τεριέ.  Άλλοι συνεργάτες και φίλοι του είναι οι ντετέκτιβς Ντιπόν και Ντιπόν, ο Καπετάνιος Χάντοκ και ο καθηγητής Τρύφων Τουρνεζόλ.


Ο Μιλού είναι ταυτισμένος με τον Τεν Tέν και για πολλά χρόνια η σειρά είχε τίτλο «Οι περιπέτειες του Τεν Ττέν και του Μιλού». Σε αυτές τις ιστορίες, ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, αφού είναι και ο μοναδικός σύντροφος του ήρωα. Συνομιλεί κανονικά με τον Τεν Τεν, λέει τη γνώμη του, διαφωνεί και συμβουλεύει. Το ουσιαστικό τους δέσιμο, όμως, δεν παραβλέπει διαφορές στο χαρακτήρα και τάσεις ανεξαρτησίας. Ο Μιλού πατάει πιο σταθερά στα πόδια του, ενώ ο Τεν Τεν δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από την επιτυχία της αποστολής του.


Ο ρόλος του Μιλού υποβαθμίζεται με την εμφάνιση του καπετάνιου Χάντοκ. Σταδιακά, οι ιστορίες γίνονται πιο σύνθετες, με τον Τεντέν και τον καπετάνιο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Όμως, όλο και κάποια ευκαιρία εμφανίζεται για τον  Μιλού, που έχει το δικό του τρόπο να πρωτοστατεί. Άλλωστε, η ιδιαίτερη αγάπη εκατομμυρίων θαυμαστών αποδεικνύει ότι δεν έπαψαν ποτέ να τον θεωρούν το άλλο μισό του Τεντέν.
Το επιτυχημένο κόμικ του Ερζέ έχει ξεπεράσει τις διακόσια εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως και έχει κυκλοφορήσει 24 τεύχη (το τελευταίο το 1983). Οι περιπέτειες του Τεν Τεν έχουν μεταφραστεί σε 58 γλώσσες και έχουν γυριστεί τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες.