Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η ενέργεια έχει πολλά πρόσωπα (Κεφάλαιο 3 - Φ.Ε.1)

Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν.

Χωρίς ενέργεια δε γίνεται καμία αλλαγή στη φύση! 

Ο άνθρωπος, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αγωνίζεται διαρκώς, για να ελέγξει και να χρησιμοποιήσει την ενέργεια, προκειμένου να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη.
Πριν από χιλιάδες χρόνια κατάφερε να ανάψει φωτιά και αξιοποίησε την ενέργεια, για να ζεσταθεί, για να φωτίσει τους χώρους που ζούσε και για να ψήσει την τροφή του.

Παρατήρησε στη φύση διάφορες πηγές ενέργειας, τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό στα ποτάμια και στις λίμνες...
Για να αξιοποιήσει την ενέργεια, κατασκεύασε διάφορες συσκευές και μηχανές, άλλες απλές και άλλες πιο σύνθετες.Κατασκεύασε πλοία, ανεμόμυλους, νερόμυλους, κάτοπτρα. 

Μπορεί οι συσκευές και οι μηχανές που κατασκευάζουμε, να είναι σήμερα πολύ πιο σύνθετες από τις παλιές, μπορεί να λειτουργούν πιο πολύπλοκα... 
...η διαπίστωση όμως δεν άλλαξε:
Χωρίς ενέργεια δε γίνεται καμιά αλλαγή στη φύση!



Τι είναι η ενέργεια; 
Η ενέργεια δεν έχει ορισμό και δεν έχει και σημασία να έχει, αρκεί όταν μιλάμε γι' αυτή να καταλαβαίνουμε όλοι το ίδιο πράγμα. 
Η ενέργεια είναι απαραίτητη για κάθε αλλαγή στη φύση.

Ενέργεια = εν + έργο (έργο μέσα σε κάτι).
 Η ενέργεια είναι απαραίτητη και συνοδεύει όλες τις μεταβολές στη φύση. Είναι το φυσικό μέγεθος που προκαλεί τις διάφορες μεταβολές στον υλικό κόσμο.


Η ενέργεια έχει πολλές μορφές ανάλογα με την προέλευσή της και τον τρόπο με τον οποίο τη χρησιμοποιούμε.